Semesterort i Brasilien

 

 


Start
Information
Sevärdheter
Hitta hit
Priser
Bilder
Bokning
Kontakt

 

 

 

  free 
website counter

 
  Lite fakta

 
 
I Brasilien talar man en portugisiska som skiljer sig en hel del från den i Portugal. Engelska talas endast av mycket välutbildade brasilianare. Om man talar spanska så förstår brasilianarna förmodligen frågorna men själv förstår man oftast inte deras svar!

Brasilien upptäcktes år 1500 av den portugisiske upptäcktsresanden Cabral och en kolonisering av kustlandet inleddes kort därefter. Under 1600-talet tvingades Portugal många gånger försvara sina besittningar mot engelsmän, holländare och spanjorer.

Den portugisiska kungafamiljen flydde till Brasilien då Napoleon Bonaparte invaderade Portugal år 1807. Då den övriga kungafamiljen återvände till Portugal år 1815 stannade kronprinsen kvar och utropade Brasilien till självständigt kejsardöme år 1822. Kejsardömet störtades 1889 sedan det försvagats under de politiska strider som ledde fram till avskaffandet av slaveriet år 1888. Brasilien blev republik.

Brasilien har den största ekonomin i Latinamerika och är världens tolfte största marknad. Det ekonomiska navet ligger i delstaten São Paulo, med 37 miljoner invånare. Hela 40 procent av Brasiliens BNP genereras i São Paulo-regionen. Många svenska företag är redan etablerade i Brasilien och sysselsätter cirka 30 000 industriarbetare i landet. Det är nästan lika många som i Göteborg.

Kontakterna mellan organisationer och aktiva i Sverige och Brasilien går tillbaka till åren av militärdiktatur på 70-talet när många brasilianska politiker tvingades lämna landet och gick i exil, en del av dem i Sverige.

Det var strejkerna bland bilarbetarna i Sao Paulo industriförstäder i slutet av 70-talet som banade väg för demokratiseringen av Brasilien och det första fria presidentvalet 1990. Under de år som gått sedan dess och fram till valet år 2002 av den före detta metallarbetaren Luis Inacio Lula da Silva till landets president har Brasilien genomgått en enorm förändring.

Förebilden till flaggan från 1822. I dukens mitt fanns då det kejserliga vapnet, 1889 ersatt med en glob visande södra stjärnhimlen; antalet stjärnor motsvarar landets delstater. Grönt och gult är av tradition B:s färger där grönt står för landets urskogar och gult för dess mineraltillgångar. Mönstret med en romb hämtades från franska regementsfanor under napoleontiden.
 
 

 


 

 

 

 

 


  

 

 

 

           
 
 

 
 

 

     

 

 
  free 
hit counter